nav-left cat-right
cat-right

Englannin kauneimmat kartanot

Englannin kauneimmat kartanot

Englannin pitkä ja polveileva historia on jättänyt jälkensä maan arkkitehtuuriin. Englannin maaseuduilta löytyy toinen toistaan upeampia kartanoita, joita herttuat ja jaarlit ovat asuttaneet kymmenien sukupolvien ajan. Osa näistä upeista asuinpaikoista on avoinna myös yleisölle.

Lontoon lähiympäristön helmet

Blenheim Palace on yksi Englannin suurimmista asuinrakennuksista. Se on myös ainoa asuintalo, joka kantaa Palace-nimeä olematta kuninkaallinen. Vihreiden niittyjen keskellä, kirkkaan järven ympäröimänä kohoaa valtava, linnamainen kartano, joka lumoaa kauneudellaan. Rautaisten porttien takana upea, tiilinen rakennus kiertyy sisäpihan ympärille. Mahtavat pylväät reunustavat sen pääsisäänkäyntiä. 

Kartanon sisätiloissa upea barokkiaikainen sisustus häikäisee loistollaan ja runsaudellaan. Upeat maalaukset täyttävät seiniä, katosta riippuvat suuret kynttiläkruunut ja minne vain silmä osuu, löytyy aina uusia yksityiskohtia tutkittavaksi. Kartanon takapihalla levittäytyvät suuret puutarhat, joita koristavat upeat istutukset ja tarkasti leikatut pensaat. Suihkulähteet ja purot pilkottavat sinisinä vihreyden keskeltä, ja hoidetut nurmikot levittäytyvät kaiken ympärille. Taloa ovat asuttaneet jo satojen vuosien ajan Marlboroughin herttuat. Talo tunnetaan myös Winston Curchillin syntymäpaikkana. Unescon maailmanperintökomitea on valinnut kartanon mukaan listalle. Kartanolla vierailun voi yhdistää helposti Lontoon reissuun. Highlere Castle valvoo yksinäisyydessään sitä ympäröiviä, vihreitä, tasaisiksi leikattuja niittyjä, jotka jatkuvat silmänkantamattomiin. Sen koristeellinen suuri päätorni ja kulmien pienemmät tornit muokkaavat kartanon ilmeestä satumaisen. Downton Abbey -sarjan fanit tunnistavat rakennuksen hetkessä, sillä se toimi yhtenä sarjan päätapahtumapaikoista. Kartanoa asuttaa Carnavorlin jaarli jo sukupolvien ajan – tällä hetkellä meneillään on kahdeksas sukupolvi. Aikoinaan perheen kanssa kartanon tiluksilla asui jopa 60 hengen palvelusväkijoukko. Talon upeat sisätilat todella ansaitsevat kahden tunnin ajomatkan Lontoosta. Ruokailu- ja oleskelutiloja koristavat barokki- ja viktoriaaniset kalusteet. Pehmeät, upottavat sohvat odottavat valtavan kokoisina syliinsä ja sirojalkaiset puupöydät keimailevat käytävillä. Kauniisti kiertyvät portaat vievät yläkerran makuutiloihin, joissa talon väki uinui koristeellisten kattokuvioiden alla.

Wentworth Woodhouse – Euroopan pisin rakennus

Wentwoth Woodhouse on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Vierailua kannattaa jouduttaa, jos mahdollista, sillä kartano on tällä hetkellä National Trustin omistukessa, mutta se voi palata taas yksityiseen omistukseen ja sulkeutua yleisöltä.Kartano on koko Euroopan suurin yksityinen koti. Sitä asutti pitkään Fitzwilliamin perhe, mutta nyt kiinteistö on ollut jo pidemmän aikaa tyhjänä. Kartano käsittää yhteensä 23 000 neliömetriä asuinpinta-alaa. Sieltä löytyy yli 300 huonetta, kukaan ei tiedä niiden tarkkaa lukua. Kartanosta kertovien tarinoiden mukaan isäntäperheen vieraat ripottelivat leivänmuruja koristeellisille lattioille suunnatessaan illalliselle, sillä muutoin he pelkäsivät eksyvänsä matkalla takaisin vierashuoneeseen.

Talon julkisivu on huikeat 606 metriä pitkät. Jyhkeiden pylväiden koristamalle pääsisäänkäynnille johtavat molemmista suunnista kiertyvät, komeat portaat. Kartanon takana avautuu suuri puutarha-alue, joka tosin kärsi suuria vahinkoja toisen maailmansodan aikana.

Ihastuttava Baddesley Clinton

Baddesley Clinton on edellisiin kartanoihin verrattuna vähemmän pramea – sen kauneus syntyy sen omaperäisyydestä ja perinteitä henkivästä tunnelmasta. Kartanon alue koostuu puutarhasta ja kahdesta erillisestä paanukattoisesta kivitalosta, joita ympäröi vallihauta. Puutarha on ihanan rehevä, ja luonnonkukat kurottelevat siellä värikkäinä aurinkoa kohti. Vallihaudan pääsee ylittämään kivistä, kapeaa siltaa pitkin. Sillan päässä odottaa porttitalo, joka ottaa vieraat vastaan. Porttitalon jälkeen avautuu rehevä sisäpiha, joka erottaa varsinaisen asuinrakennuksen muista osista. Talon autenttista kauneutta lisää eri aikakausilta peräisin olevat ikkunat, joista osaa koristaa viehättävät lasimaalaukset.

Ihastuttava Baddesley Clinton

Kartano oli Ferrerin perheen omistuksessa 12 sukupolven ajan, kunnes se siirtyi National Trustin omistukseen. Talon historia on varsin kiinnostava. Sieltä löytyy muun muassa kolme niin sanottua papin reikää, joihin papit saattoivat piiloutua 1600-luvun katolisten vainojen aikana.