nav-left cat-right
cat-right

Juhlien järjestäminen kartanossa

Juhlien järjestäminen kartanossa

On tullut aika isojen syntymäpäiväjuhlien tai häiden. Juhlan luonteen mukaisesti siitä haluaa nauttia sen arvoisessa ympäristössä. Ravintola voi olla yksi vaihtoehto, mutta jos lähistöllä sattuu sijaitsemaan kartano tai muu arvorakennus, kannattaa ottaa selvää mahdollisuuksista juhlistaa erityistä päivää siellä.

Upeat juhlat ansaitsevat upeat puitteet. Suomessa on kymmeniä kartanoita, joita voi vuokrata yksityistilaisuuksiin. Tai jos kartano alueelta puuttuu, jonkun tyyppinen villa tai linna varmasti löytyy juhlien järjestämiseen. Järjestäjille helpoin tapa organisoida juhlat on tilata kaikki suoraan kartanosta, jos tämä vaihtoehto on mahdollinen. Halvin vaihtoehto se ei ole, mutta toisaalta joskus on miellyttävää viettää juhlia, kun ei tarvitse huolehtia muusta kuin kutsujen lähettämisestä. Yllättävän monessa paikassa on kuitenkin mahdollista varata yksityistilaisuus pelkällä tilavuokralla, tai vain osittaisella tarjoilujen ottamisella.

Koristeluista kuohuviiniin

Järjestetään juhlat sitten niin, että kaikki palvelut ja tarjoilut otetaan kartanosta tai sitten osittain omin voimin, on ruuan ja juomien lisäksi ajateltava useita muita asioita. Yleensä valmiit juhlapaketit sisältävät kaiken, mitä paikalla on tarjottavana aina koristeluista henkilökuntaan ja siivoukseen. Jos kuitenkin haluaa enemmän omatoimijuhlat, on syytä pitää tarkkaa listaa, mitä haluaa ja kuka sen tekee. Juhlapaketteja on yleensä monen hintaisia. Ruokatarjoilu, pakettiin sisältyvät juomat ja koristeluvaihtoehdot vaihtelevat, ja Suomessa varsinkin alkoholitarjoilu nostaa hintaa nopeasti. Jos mahdollista, tarjouksia kannattaa kysellä ainakin muutamasta eri kartanosta ja myös vierailla paikan päällä varmistamassa, että tila on juhliin sopiva. Myös juhlavieraiden määrä saattaa rajoittaa kartanon valintaa. Jos kyseessä on suuri tilaisuus, kapasiteetti ei aina riitä. Toisaalta jos juhlat halutaan pitää pienen piirin kesken, mahdollisuus yksityistilaisuuteen on rajatumpi, tai ainakin siitä joutuu suhteessa maksamaan enemmän. Jos löytää mieleisen paikan, joka on mahdollista vuokrata yksityistilaisuuteen vain tilavuokralla, kannattaa harkita paikallisia pitopalveluja hoitamaan tarjoilut. Kuten myös kartanoilta, pitopalveluilta löytyy erityyppisiä paketteja, ja mahdollisuus juuri omanlaisen juhlan räätälöintiin saattaa olla joustavampi. Silti kannattaa pitää mielessä, että pelkkä ruokien tilaaminen ei tee edes puolia juhlasta.

Omatoimijuhlien nakkilista

Kun on löytänyt unelmiensa kartanon ja saanut neuvoteltua paikan pelkällä tilavuokralla, on aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Ihan ensimmäiseksi kannattaa varmistaa vuokra-aika. Isommissa juhlissa olisi suotavaa, että tilaa pääsisi laittamaan jo juhlia edeltävänä päivänä, ja loppusiivous voitaisiin tehdä juhlia seuraavana. Seuraavaksi perusasioihin. Pöydät ja tuolit kuuluvat yleensä vuokraan, kuten myös keittiön ja kylmätilojen käyttö. Pöytäliinat ja lautasliinat saattavatkin sitten jo maksaa erikseen. Jos juhliin kuuluu ruokailu, pitää varmistaa keneltä lautaset, lasit ja ruokailuvälineet tulevat. Ja tyypillisesti suomalaisiin juhliin, onhan kahvikuppeja riittävästi. Jos perusasiat ovat kunnossa, voi joustavasti siirtyä koristeluiden suunnitteluun. Yleensä ainakin sisätilat koristellaan jollain tyylillä, ja jos kartanon vuokraan kuuluu ulkotiloja, kannattaa kysyä lupaa ulkotulien tai muiden lisätunnelmaa tuovien ekstrojen tuomisesta. Kukka-asetelmat voi tietenkin tehdä itse, mutta ainakin varsinaisen pääpöydän asetelmat kannattaa tilata ammattilaiselta. Häissä normaalisti tanssitaan se perinteinen häävalssi, joten jos ei ole orkesteria tilaamassa, kartanon AV-laitteisto tulisi tarkistaa hyvissä ajoin, ettei ikäviä yllätyksiä pääse tapahtumaan. Samalla kannattaa tarkistaa mahdollinen mikrofoni puheita varten, koska tunteikkaat puhujat eivät usein puhu hirvittävän lujaa. Vaikka houkutus palkata tuttuja auttamaan tarjoilussa olisi voimakas, suosituksena on ottaa ulkopuolista apuvoimaa, joilla on aikaisempaa kokemusta vastaavista tilaisuuksista. Sen, minkä rahallisesti menettää, saa takaisin moninkertaisesti, kun ei itse tarvitse olla koko ajan huolehtimassa, että asiat tapahtuvat oikein ja ajallaan. Ammattilaiset myös siivoavat pöydät ja astiat, jos se vain heille sovitun ajan kuluessa on mahdollista. Ruoka ja juoma on huolehdittavista asioista yleensä se pienin, mutta omatoimijärjestäjälle ehkä se aikaa vievin. Edelleen kannattaa harkita ainakin osan tarjottavista tilaamista pitopalvelusta, ja jos itse ei ole leipurimestari, ammattilaisten valmistamat kakut kruunaavat kahvipöydän.

Omatoimijuhlien nakkilista