nav-left cat-right
cat-right

Kartanoiden muuntuva maailma

Kartanoiden muuntuva maailma

Oletpa sitten lomamatkalla, kurssilla tai juhlissa, saatat yllättyä kuinka paljon kartanoilla on nykyään oheistoimintaa majoitus- ja ravintolapalveluiden lisäksi. Suomessa on kymmeniä remontoituja kartanoita, jotka tarjoavat laajan skaalan erityyppisiä aktiviteetteja ja rentoutus- ja viihdepalveluita.

Hulppeiden päärakennusten lisäksi useisiiin kartanoihin on rakennettu lisärakennuksia aina erillisistä kylpyläosastoista savusaunoihin ja kokouskeskuksiin saakka. Normaalisti laajat ulkoalueet on myös valjastettu asiakkaiden käyttöön. Joissakin kunnostetut puutarhat ja puistoalueet ovat saaneet lisäkseen urheilu- ja seikkailuosioita, ja kartanon mailla saattaa olla ratsastus- ja hiihtoreittejä.

Erilaisten kiinteiden oheispalveluiden lisäksi tarjolla on usein vaihtuvaa viihdettä tai kurssitoimintaa. Riippuen kartanon pyörittäjien preferensseistä valikoimaa saattaa löytyä muutaman tunnin luennosta viikon kestävään retriittiin. Varsinkin yksityistilaisuuksiin pystytään järjestämään lähestulkoon mitä tahansa organisoijien budjettiin sopivaa toimintaa.

Keramiikkakurssista issikkavaellukseen

Yöpyminen kartanossa on jo sinällään elämys, mutta asiakkaita hemmotellaan majapaikan lisäksi moninaisilla muilla palveluilla. Suomalaiseen kulttuuriin perinteisesti istuvat saunat ovat melkeinpä itsestäänselvyys, mutta vaativa majoittuja haluaa kokea muitakin asioita kartanossa yöpyessään.

Yksi kartanoiden matkailuvalteista on erilaisten kurssien järjestäminen. Profiiliaan ovat nostaneet varsinkin hyvinvointiin ja työkykyyn liittyvät kurssit, ihmiset ovat kiinnostuneita omasta jaksamisestaan ja terveydestään. Luentoja, ryhmätöitä ja aktiviteetteja sisältäviä vaihtoehtoja on laajasti, osa työyhteisöjen tai seurojen organisoimia, ja taitaapa joistakin saada avustustakin valtion taholta.

Erilaisiin harrastuksiin liittyviä kursseja on myös paljon. Maalaus-, keramiikkatyö- tai kirjoituskurssien tarjontaa voi etsiä netistä. Kurssimaksun lisäksi pitää joskus budjetoida majoitus, oli se sitten kartanossa tai jossain lähialueen muussa majoitusliikkeessä.

Elämysmatkailu on rantautunut kartanotoimintaan myös. Jos vaellus islanninhevosilla tuntuu liian kesyltä, seikkailijaluonteella on mahdollista kokeilla mönkijäratoja tai liitovarjolennätystä. Useilla kartanoilla on hyvät suhteet paikallisiin tapahtumayrityksiin, ja kysymällä voi lomasta tehdä paljon jännittävämmän kuin etukäteen olisi suunnitellut.

Fine Dining ja lähiruoka

Ruoka on yksi loman peruselementeistä, ja jos siitä voi saada enemmän irti kuin arkena niin sitä parempi. Useat kartanot ovat tunnettuja laadukkaista keittiöistään, ja monissa järjestetään myös ruokaan liittyviä kursseja halukkaille. Lähellä tuotettu ruokatuote ja luomu ovat nostaneet profiiliaan ja ihmiset ovat valmiita maksamaan puhtaista kotimaisista raaka-aineista.

Kokkauskursseja löytyy laaja valikoima. Jotkut keskittyvät tietyn alueen perinneruokiin, kun taas joissakin mennään fyysisesti metsään etsimään raaka-aineita, kuten sieniä ja yrttejä, ja opetellaan keittiön saloja. Pituutta näillä kartanoiden kursseilla on aina muutamasta tunnista viikonlopun yli kestäviin tilaisuuksiin.

Arvokas miljöö tarvitsee arvoisensa ruuan, ja usein kartanot ovat kuuluisia lounaistaan ja illallisistaan. Kartanoiden markkinoinnissa on viime aikoina panostettu myös enemmän etelä-eurooppalaiseen tyyliin, jossa asiakkaista houkutellaan rentouttavalle minilomalle juuri korkeatasoisen ravintolan takia. Onhan jo tunnettu Michelin-tähtiopaskin sanonut, että joidenkin huippuravintoloiden takia kannattaa matkustaa.

Kylpylöitä, hoitoja ja hyvinvointia

Haikon Kartano, joka on Suomen ensimmäinen kartanohotelli, on näyttänyt tietä, kuinka lisäpalvelut ja oheistoiminnat voidaan liittää arvokkaaseen, vanhaan miljööseen. Erityyppiset kylpyläosastot hoidot ovat lisääntyneet tarjonnassa samaan tahtiin kuin ihmisten kiinnostus omaan hyvinvointiin ja pieneen hemmotteluun.

Frantsilan Hyvän Olon Keskus ei varsinaisesti ole kartano, mutta heillä myös on pitkät perinteet erilaisten hyvänolon kurssien järjestämisestä. Jooga, reiki ja shiatsu sekä erityyppiset ruokavalioon perustuvat kurssit ja koulutukset vetävät asiakkaita ympäri Suomea ja jopa ympäri Eurooppaa.

Rentouttava viikonloppu kartanossa hyvien hoitojen parissa kuulostaa luksukselta. Tarjouksia kannattaa katsoa myös sesonkiaikojen ulkopuolella, monet kartanot ovat auki ympäri vuoden ja edullisiakin paketteja löytyy, jos omassa aikataulussa on jouston varaa. Viehättävä miljöö parantaa sekä sielua että ruumista, ja ihanan kartanokokemuksen jälkeen arkeen on helpompi palata.