nav-left cat-right
cat-right

Kartanolomalle leppoisasti

Kartanolomalle leppoisasti

Heinäkuussa koko Suomi lomailee. Kotimaan matkailu on suosittua, ja erilaiset puuhamaat ja vahamuseot kolutaan läpi koko perheen voimin. Jollei oman mökin ajomatkan päässä näitä nähtävyyksiä ole, majoituksen järjestäminen on aina aiheellista. Mitä jos tavallisen hotellimajoituksen sijaan yöpyminen tapahtuisikin hieman hulppeammassa miljöössä, jossain tunnelmallisessa kartanohotellissa.

Suomessa on satoja kartanoita, ja iso osa niistä on remontoitu joko museoiksi, ravintoloiksi tai hotelleiksi. Näitä aatelisten ja maanomistajien aikoinaan rakennuttamia lukaaleja on lähestulkoon ympäri Suomea, ja vanhimmat niistä ovat satoja vuosia vanhoja. Jos kartano ei tarjoa majoitusta, useisiin pääsee kuitenkin kurkistamaan sisään ja ihailemaan vanhan ajan tunnelmaa. Usein kartanoiden taustalla on mielenkiintoisia tarinoita, ja väitetään, että osassa niistä myös kummittelee. Perinteisesti kartanon määritelmään kuuluu myös puutarha, ja laajat ulkoalueet ovatkin usein osa kartanoiden viehätystä. Joissakin on vieraillut tai majaillut Suomen tunnetuimpia taiteilijoita, ja heidän perintöään vaalitaan eri tyyppisesti vielä tänäkin päivänä.

Historian siipien havinaa

Kuten sanottua, moniin kartanoihin liittyy mielenkiintoinen taustatarina, ja usein myös tunnettujen persoonien liittäminen kartanon maineeseen vielä entisestään korottaa niiden kulttuuriarvoa. Kuninkaallisten liittäminen kartanoihin on luonnollista, olihan Suomi satojen vuosien ajan joko Ruotsin tai Venäjän vallan alla. Hallitsijoille Suomi oli kiva kesäkohde, jossa oli tarpeellista vierailla aina silloin tällöin. Haikon kartano Porvoossa on varmaan yksi Suomen tunnetuimmista kartanoista, ja ensimmäinen kartanohotelli maassa. Sen miljöötä arvosti aikoinaan Albert Edelfelt, joka tallensi maalaamalla sen ympäristöä. Kartanon mailla on vieläkin Edelfeltin ateljeemuseo, johon voi tutustua siellä vieraillessaan. Edelfelt liitetään Haikon lisäksi myös Kiialan kartanoon, joka sekin sijaitsee Porvoossa. Edelfeltin synnyinkotina tunnettuun kartanoon voi tilauksesta päästä tutustumaan Matkailijalle sen piirissä sijaitseva vanha viinanpolttimo, joka toimii ravintolana lienee kuitenkin mutkattomampi vaihtoehto. Askaisissa upea Louhisaaren kartano on tunnettu marsalkka Mannerheimin synnyinpaikkana. Nykyään museona toimiva kartano erottuu muista kartanoista harvinaisen kauniista ja hyvin säilyneestä miljööstään. Suomen oloissa sitä pidetään yhtenä parhaimpana esimerkkinä aikakautensa kartanoista, ja se on arvostettu kohde kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle. Ruotsin kuningas Kustaa III vieraili alusmaassaan säännöllisesti ja on tiettävästi yöpynyt ainakin Fagervikin, Nuhjalan ja Olkkalan kartanoissa. Nuhjalan ja Fagervikin kartanot ovat olleet muidenkin valtiomiesten suosiossa, Venäjän keisari Aleksanteri I on myös yöpynyt siellä. Huhutaan myös että Espanjan prinssi Alfonso vieraili Haikon kartanossa 1930-luvulla.

 

Kummitustarinoita ja traagisia kohtaloita

Mustion linna, joka siis itse asiassa on kartano, on nähnyt oman osansa Suomen historiaa. Sen aikaisempi omistaja Hjalmar Linder oli suomalainen aatelinen, joka sai linnan perinnöksi 1900-luvun alkupuolella. Hän oli huomattavan varakas mies, ja juhli ja matkusteli paljon. Sisällissodan jälkeen hän joutui jättämään Suomen, koska Linder ei hyväksynyt punavankien kohtelua sodan jälkeen. Hän päätyi Ranskaan, jossa teki itsemurhan 1921. Luonnollisesti tunnetuin Mustion linnan kummitus on juuri Hjalmar Linder. Toki kuuluisassa kartanossa on muitakin haamuja. Valkoinen rouva ja Harmaa rouva kummittelevat eri kerroksissa ja itse kuningas Kustaa III vierailee linnassa kuolemansa jälkeen. Kummitustarinat ylipäätään kuuluvat jokaisen itseään kunnioittavan kartanon maineeseen. Hatanpään kartano Tampereen kupeessa omaa myös useampia kummituksia. Yhden niistä arvellaan olevan jompi kumpi kartanossa 1900-luvun alussa asuneista veljeksistä. Kartanonherra oli Fedi Idman ja hänen veljensä Nils pankinjohtaja. Nils kavalsi pankin rahoja vuosia, kunnes jäi kiinni ja joutui vankilaan. Fedi menetti omaisuutensa siinä samassa, koska oli mennyt takaamaan veljensä lainoja.

Kummitustarinoita ja traagisia kohtaloita

On kiinnostuksen kohteena sitten kummitustarinat, upeat puutarhat, hieno arkkitehtuuri tai ylellinen majoitus, kartanolomalta voi odottaa paljon. Oheistoimintoina löytyy ravintoloita ja erilaisia aktiviteetteja ratsastuksesta ulkopelialueisiin. Kannattaa tutustua kartanoihin.