nav-left cat-right
cat-right

Kotimaista maatilamatkailua ympäri vuoden

Kotimaista maatilamatkailua ympäri vuoden

Mikä onkaan ihanampaa kuin viettää osa lomastaan keskellä Suomen kaunista luontoa ja saada tuntuma vanhan hyvän ajan elämään. Maatilamatkailu vie lomailijan mummolan tunnelmaan, jossa elämä oli rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa, kesät pidempiä ja talvisin oli tarpeeksi lunta.

Jokainen voi räätälöidä itselleen sopivan maatilaloman. Vaihtoehtoja on tusinoittain ympäri Suomen ja hintataso alkaa budjettimatkailusta aina kaiken kattavaan kalliimpaan lomailuun. Erona yleensä esimerkiksi kartanolomaan on, että maatilamatkailussa vierailija pääsee tutustumaan yleisiin maatilan töihin, ja ottamaan osaa niihin halutessaan.

Majoituksen lisäksi lomailijalle tarjotaan normaaleja maatilan elämyksiä kuten eläinten hoitoa, perinneruokien valmistamista tai savusaunan lämmittämistä. Jotkut näistä eivät ehkä suomalaiselle vaikuta kovin eksoottisilta, mutta ulkomaiselle turistille kokemus saattaa olla ainutlaatuinen.

Erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja aktiviteetteja

Yleensä maatilamatkailussa majoitus tapahtuu tilan alkuperäisissä rakennuksissa tai vaihtoehtoisesti lähelle rakennetuissa mökeissä. Päärakennuksen lisäksi mahdolliset aitat ja jopa entiset navetat saattavat tulla kysymykseen. Joissakin maatilakohteissa remontoimalla tai rakentamalla on tehty hyvinkin moderneja majoitusvaihtoehtoja, putkiradion sijaan plasmatelevisiot ovat ottaneet paikkansa.

Varsinkin lapsiperheille maatilamatkailu tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon. Tarjolla on erilaisia pelejä ja leikkimahdollisuuksia turvallisessa pihapiirissä. Useimpiin kohteisiin on sisällytetty mahdollisuus tutustua pienempiin maatilan eläimiin kuten lampaisiin, vuohiin ja kanoihin.

Sauna on maatilojen peruspalveluja, ja nykyään savusaunat ovat hyvin suosittuja. Pulahtaminen vieressä olevaan järveen tai paljuun kuuluu myös yleensä pakettiin. Sen lisäksi klassinen vihtominen tai jopa vihtojen itse tekeminen kesällä täydentää kokemuksen.

Aktiviteetteja maatilamatkailu tarjoaa runsaasti. Hyvin usein kohde sijaitsee lähellä jotain tunnettua nähtävyyttä tai luontokohdetta. Sen lisäksi pyöräily, souteleminen, kalastus ja tilan töihin tutustuminen ovat vain muutamia esimerkkejä mahdollisista ajanviettotavoista. Jos haluaa jotain sesongin mukaista tekemistä, kannattaa tarkistaa paras marja tai sieniaika jos se kiinnostaa, tai milloin kyseisellä tilalla tehdään heinätyöt.

Mukava lisä on myös tutustuminen paikalliseen ruokakulttuuriin. Joissakin paikoissa sen lisäksi että niitä valmistetaan myytäviksi ja ruokailun aikana tarjottaviksi, on mahdollista opetella erilaisten perinneruokien tekemistä. Karjalanpiirakat tai kotijuusto maistuu paljon paremmalle kun sen tekemiseen on osallistunut itse.

Luomumatkailu valtaa alaa maallakin

Kuten muunakin trendinä, luomu on myös matkailussa saavuttamassa suurempaa suosiota. Ympäristönsuojelu ja luomu tulee kuin luonnostaan maaseudun rauhassa, sitä ei tarvitse erikseen perustella. Suomessa luomumatkailuun löytyy erikoistuneita nettisivuja ja liittoja, jotka auttavat alkuun.

Maatilamatkailussa luomu tarkoittaa muun muassa lähellä kasvatetun ruuan suosimista. Jos ruisjauhot on omasta pellosta, ja taikina tehdään vuosia vanhaan oman talon taikinajuureen, sen luomummaksi on vaikeaa mennä. Juustoa tehdään omien vuohien maidosta ja perinteinen maitojuusto paistuu omassa leivinuunissa.

Luomumatkailija myös suosii ympäristöystävällisiä liikkumistapoja kuten soutamista moottoriveneen sijaan ja pyöräilemistä tai ratsastamista mopoilun vaihtoehtona. Lihaksia voi kasvattaa halonhakkuulla tai heinätöissä. Talvella hevosen perään maatilamatkailija laittaa reen, oli sitten Tapaninpäivä tai ei.

Muutamia tunnettuja luomutiloja on Perinnetila Tervamäki Sotkamossa, Villa Westergård Tammisaaressa ja Frantsilan Hyvän Olon Keskus Hämeenkyrössä. Normaaleiden peruspalveluiden lisäksi näillä on muutama erikoisuus.

Perinnetila Tervamäellä pääsee aikahyppäämään lähes 70 vuoden takaiseen Suomeen. Kainuulainen perinneruoka on vahvasti edustettuna tilan tarjoamissa aamiaisissa ja lounaissa. Kokonaisuuden kruunaa alueella toimiva pieni museo.

Villa Westergårdissa tarjoillaan luomukasvisruokaa. Erikoiseksi paikan tekee sen emäntä, joka kaiken muun ohella on koulutettu tantraohjaaja ja seksi- ja pariterapeutti. Jos tänne halajaa kurssille, kannattaa jättää joissakin tapauksissa ne lapset kotiin.

Frantsilan tila saattaa olla usealle tuttu sen luomuyrttivalikoimasta. Se oli Se oli yksi ensimmäisiä luomuun perehtyneitä maatiloja 1980-luvun alkupuolella. Fratsilassa toimii kylpylä-hoitola, jossa tarjotaan muun muassa shiatsua ja aromaterapiaa.