Blog

Kummituslinnat Euroopassa

Kummituslinnat Euroopassa

Vanhat linnat huokuvat menneen aikakauden loistoa ja suuria tarinoita. Euroopassa on useita satumaisen kauniita linnoja. Mutta monet niistä kätkevät myös kauniiden seiniensä sisään synkkiä tarinoita ja kammottavia ihmiskohtaloita. Niissä on koettu selittämättömiä asioita. Näissä paikoissa kerrotaan kummittelevan.

Kotimaiset ja pohjoismaiset linnat

Harva tulee ajatelleeksi, että kummituslinnoja löytääkseen ei tarvitse välttämättä poistua Suomesta tai mennä kovinkaan kauaksi Eurooppaan. Esimerkiksi yli 700 vuotta vanha Turun linna on kaupungin hienoimpia nähtävyyksiä monipuolisine museoineen. Turun linnassa on tiettävästi runsaasti myös kummituksia, joista vanhimmat ovat keskiajalta. Erityisesti tyrmissä on nähty ja kuultu outoja, selittämättömiä asioita. Silloin tällöin kummituksia on nähty jopa opastetuilla kierroksilla. Savonlinnassa sijaitsevasta Olavin linnasta kerrotaan myös edelleen tarinaa hyväuskoisesta neidosta, joka oli rakastunut vihollisleirin sotapäällikköön. Eräänä yönä neito päästi rakastettunsa linnan portista. Samalla sisään pääsivät kuitenkin viholliset. Rangaistukseksi neito muurattiin elävänä linnan seinään. Paikalla kasvaa edelleen pihlaja. Kenties julman rangaistuksen saanut neitokainen vaeltelee edelleen linnan käytävillä?

Tampereella sijaitseva Näsinlinna oli alun perin teollisuuspatruuna Nottbeckien koti, mutta on sittemmin muuttunut museoksi. Paikka tunnetaan myös nimellä Milavida. Kerrotaan, että lapsivuoteessa kuollut, taiteellinen Olga Nottbeck ja hänen miehensä Peter kävelevät edelleen entisen unelmakotinsa käytävillä. Olga ei ehtinyt koskaan nähdä uutta kotiaan valmiina ja leskeksi jäänyt Peterkin menehtyi vain hieman vaimonsa jälkeen.

Kummitukset muualla Euroopassa

Kummitukset muualla Euroopassa

Pohjoismaisen tunnetuimpia kummituslinnoja lienee Tanskan Dragsholm. Linna sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Kööpenhaminasta. Se toimii nykyisin hotellina ja on kerrottu, että sen ympäristössä liikkuu satoja aaveita. Eniten hotellivieraille on näyttäytynyt klassinen ”Valkoinen neito”, joka on nimensä mukaisesti pukeutunut valkoiseen mekkoon. Hänen kerrotaan olleen vuosisatoja sitten elänyt aatelisneito. Neito rakastui vastoin isänsä tahtoa linnassa työskentelevään alempisäätyiseen mieheen. Tytön isä ei tätä hyväksynyt ja kerrotaan, että julma isä sulki tyttärensä linnaan ikiajoiksi. Kukaan ei enää koskaan nähnyt tyttöä, hän yksinkertaisesti katosi linnan syövereihin.

Vasta 1900-luvun alussa, satoja vuosia myöhemmin, linnassa tehtiin remonttia. Remontin yhteydessä seinän sisältä löytyi naisen luuranko, jolla oli ollut yllään valkoinen mekko. Oliko isä muurannut tyttärensä seinään, vai oliko onneton neito tehnyt itsemurhan ja ruumista oli yritetty piilottaa kaikki nämä vuodet? Tarina ei kerro, mutta tiettävästi onneton neito haikailee yhä rakastettunsa perään linnan käytävillä.

Ylivoimaisesti eniten kummituslinnoja on Britanniassa, mutta niitä löytyy ympäri Eurooppaa. Kenties Britannian tunnetuin ja eniten kummitteleva linna on Chillinghamin linna. Linnassa on ollut kidutuskammioita ja siellä on pidetty vankeja. Linnassa on nähty esimerkiksi sininen pikkupoika, joka itkee ja huutaa erityisesti öisin ja klassinen valkoinen neito, joka on nähty ruokakomerossa. Tunnettuihin kummituksiin kuuluu myös edelleen käytävillä vaeltava Lady Mary Berkley, joka on linnan entinen asukas.

Mielenkiintoinen esimerkki on myös Sloveniassa sijaitseva Predjaman linna. Linna on rakennettu 1200-luvulla. Vaikuttava linna on rakennettu suureen luolaan ja se sijaitsee korkean vuoren rinteellä, josta on kaunis näköala. Kerrotaan, että linnaan pääsi luolan kautta salaisia käytäviä pitkin. Linnan julmin isäntä oli ritari Erazem Lueger, joka asui linnassa 1400-luvulla. Sanotaan, että armoton paroni surmasi kaikki, jotka kehtasivat vastustaa häntä. Onnettomat uhrit heitettiin alas linnan muureilta tai pudotettiin syvään luolaan. Lopulta miehen omat alaiset tappoivat hänet. Julma paroni kummittelee tiettävästi yhä linnassa.

Kummitustarinat ovat kenties vanhimpia tarinaperinteen muotoja, joka elää ja voi hyvin tänäkin päivänä. Vaikka kummituksiin ei uskoisikaan, tarinat kiehtovat kaikessa traagisuudessaan. Usein kummitustarinat myös kertovat mielenkiintoisella tavalla paikan historiasta ja sen entisistä asukkaista.

© 2021 Narvi Linna