Blog

Kuuluisa Haikon kartano

Suomessa on kymmeniä toinen toistaan upeampia kartanoita, joista useisiin on remontoitu ravintola- ja hotellitoimintaa. Aikoinaan säätyläisten asuttamat suuret talot palvelevat paremmin nykyään kaupallisessa tarkoituksessa. Haikon kartano Porvoon kupeessa oli Suomen ensimmäinen kartanohotelli.

Haikon kartanolla on vuosisatojen perinteet ja se on nähnyt historiaa aina 1300-luvulta saakka. Useat kuuluisat henkilöt ovat vierailleet kartanossa, ja 1960-luvulla sen omistus siirtyi Satu ja Leo Vuoristolle. He tekivät kartanoon merkittäviä uudistustöitä ja avasivat sen ovet hotellina. Nykyään Haikon kartanossa on sekä ravintola-, hotelli-, kokous- ja kylpylätoimintaa. Se on ollut kuuluisa tasokkaista palveluistaan jo kohta yli 50 vuotta ja sitä voidaan pitää Suomen maineikkaimpana kartanona.

Mielenkiintoinen historia

1362 Haikon kartano mainitaan ensimmäisen kerran säilyneissä papereissa. Sen silloinen omistaja oli dominikaaninen munkkiveljeskunta. Meren rannalla ja Porvoon vanhasta kaupungista noin 10 kilometrin matkan päässä sijaitseva kartano on nähnyt useita omistajia vuosisatojen saatossa. Stenbockin suku omisti Haikon 1400-luvulta aina vuoteen 1853, jolloin se myytiin valtaneuvos Edward Walleenille ja edelleen von Etterille vuonna 1871. Vuonna 1965 Vuoristot ostivat Haikon kartanon ja siitä vuoden päästä Suomen ensimmäinen kartanohotelli avasi ovensa. Haikon kartano on palanut ainakin viisi kertaa vuosisatojen saatossa. Tanskalaiset merirosvot polttivat sen vuonna 1508 ja sitä seuranneina vuosisatoina venäläiset ainakin kolmeen eri otteeseen. Viimeisin tulipalo oli vuonna 1911, kun juopottelun takia potkut saanut renki tuikkasi päärakennuksen tuleen kostoksi irtisanomisestaan. Tieto palosta saavutti kartanon silloisen valtiattaren Emelie von Etterin Ranskan lomalla sähkeellä, jossa sanottiin “Talo palaa. Stop”. Tähän hän vastasi viestillä “Kutsukaa palokunta. Stop”.

Vieraina valtionpäämiehiä ja taiteilijoita

Haikon kartanossa on vuosien saatossa vieraillut useita kuuluisia henkilöitä. Varsinkin Etterin suvun vieraina kävi venäläistä hienostoa, ja vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen suuriruhtinas Kirill Romanov pakeni Venäjältä Haikkoon. Romanovin perheelle syntyi poika Vladimir, joka kastettiin Haikon kartanossa. Hänestä tuli myöhemmin kuuluisan suvun päämies. Myös marsalkka Mannerheimin tiedetään nauttineen Haikon ilmapiiristä. Hän vietti kesiä Haikossa 1930-luvulla. Myös Runeberg ja Edefelt pitivät paikasta, ja taidemaalari Edefelt rakennutti maille pienen ateljeen. Alueella on vieläkin Edelfeltin säätiön omistama ateljeemuseo.

Kartanon uusi elämä

Vuonna 1965 pahoin rapistunut Haikon kartano myytiin Satu ja Leo Vuoristolle. He remontoivat tilaa vuoden ja avasivat Suomen ensimmäisen kartanohotellin seuraavana vuonna. Satu Vuoristo, myöhemmin Tiivola, on tunnettu suomalainen yrittäjä. Hän on ollut mukana sekä vaate- että ravintolabisneksessä jo 1950-luvulta lähtien ja hänelle myönnettiin kauppaneuvoksen arvonimi vuonna 1977. Haikon kartanon menestys perustuu pitkälti Satu Tiivolan visioon ja kykyyn liikenaisena. Hän on aktiivisesti kehittänyt kartanon palveluita, ja ensimmäisenä lisärakennuksena vuonna 1974 valmistui kylpylähotelli. Haikon kartanon kongressikeskus vihittiin käyttöön vuonna 1983 ja merenrantahuvila viimeisimpänä vuonna 2008 nimeltään Villa Haikko. Kaikkia rakennuksia on joko laajennettu tai uudistettu säännöllisin väliajoin ja kartanon puistoa on kehitetty myös monipuolisempaan suuntaan. Koska Haikon kartano sijaitsee meren rannalla, on sinne myös mahdollista kesäaikaan suunnistaa veneellä. Kartanolla on 6 vierasvenepaikkaa ja yöpyminen omassa veneessä on myös mahdollista. Kongressi- ja kylpylävieraiden lisäksi Haikko on suosittu häiden juhlapaikka. Tuhansia pareja on saanut toisensa kartanon tunnelmallisessa miljöössä. Kylpyläosastoa on pidetty ajan tasalla ja sieltä löytyy kartanon emännän itsensä testaamat ja säännöllisesti käyttämät modernit palvelut.

Kartanon uusi elämä

Haikon kartano on aina ollut elämys. Se luottaa korkeatasoiseen palveluun ja haluaa tarjota asiakkailleen parhaan mahdollisen kokemuksen. Jos Haikossa yöpyy, on parempi ottaa huone kartanon puolelta elämyksen maksimoimiseksi. Rakkaudella entisöity kartano huokuu entisten aikojen nostalgiaa.

 

© 2021 Narvi Linna