Blog

Maailman hulluimmat ammatit

Maailma on täynnä toimistotyöntekijöitä, opettajia, kaupan myyjiä ja virkailijoita. Nämä kaikki ovat tärkeitä ammatteja, mutta melko tavanomaisia, eikö vain? Ne ovat myös pääosin melkoisen turvallisia. Osa meistä valitsee uran, joka vie tilanteisiin, joista suurin osa pyrkii mahdollisimman kauas karkuun. Et ehkä edes tiennyt näiden ammattien olemassa olosta!

Vain kylmäpäisimmille

Maailmaan hulluimpiin ammatteihin lukeutuu varmastikin käärmeen lypsäjä. Lypsäjät tekevät töitä maailman vaarallisimpien käärmeiden kanssa. Esimerkiksi kobrat ja kalkkarokäärmeet ovat heidän työpöydillään tuttu näky.   Heidän tehtävänsä on lypsää käärmeistä tappavaa myrkkyä, jota käytetään sitten esimerkiksi vastalääkkeiden valmistukseen sairaaloissa ja laboratorioissa.  Kyseessä on siis todella tärkeä työ. Se myös maksaa oikein mainoisti, sillä myrkyn hinta voi olla jopa 900 euroa grammalta.Savuhyppääjän ammatti ei ole heikkohermoisille. Se on monen tekijän vuoksi erittäin vaarallinen. Savuhyppääjien toimenkuvaan kuuluu palopesäkkeiden sammutustyöt. Nämä palopesäkkeet kuitenkin sijaitsevat suurien, roihuavien metsäpalojen laidoilla, ja niille saavutaan hyppäämäällä laskuvarjolla alueen yliajavasta lentokoneesta. Onneksi näiden sankareiden palkkiotkin ovat tuntuvia – he voivat tienata kuin keskituloinen yritysjohtaja.

Ikkunoiden peseminen ei äkkiseltään kuulosta kovinkaan hankalalta tai ainakaan vaaralliselta työltä. Tilanne muuttuu kuitenkin kertaheitosta, kun alle laitetaan satoja metrejä pudotusta. Pilvenpiirtäjien ikkunoiden puhdistus on työ, jossa pään ei sovi alkaa huimamaan. Tuuli voi puhaltaa kymmeniä metrejä tunnissa ja alla oleva tyhjä tila ei varmasti luo turvallisuuden tunnetta. Oletkos koskaan miettinyt, mistä saadaan materiaali muotikauppojen krokotiilinnahkakenkiin tai ravintoloiden krokotiilinliha-annoksiin? Krokotiilinkasvattaja on ammatti, joka ei tule ensimmäisenä mieleen koulujen jälkeistä elämää suunnitellessa. Ammatti on kuitenkin yllättävän yleinen trooppisissa maissa. Siihen kuuluu krokotiilien päivittäinen ruokkiminen, niiden terveydestä huolehtiminen ja normaalin kasvun takaaminen. Kukahan hoitaa niiden hampaiden tarkastukset? Kun normaalisti ihmiset luonnon ääri-ilmiöiden edessä suojautuvat ja hakevat turvaa, on olemassa myös henkilöitä, jotka toimivat täysin päinvastoin. Tornadon metsästäjät välittävät meille tärkeää tutkimustietoa näiden valtavien tuulipyörteiden kehityksestä. Tiedon hankkiminen ei kuitenkaan käy sormia napsauttaen – tornadon metsästäjät ajavat erikoisvalmisteisilla autoillaan suoran myrskyn silmään. Sen helpommalla eivät pääse myöskään tulivuoritutkijat. Tulivuorten toiminnan ymmärtämiseen tarvitaan kivi-, laava- ja kaasunäytteitä. Arvaa, mistä nämä näytteet saadaan? Tutkijoiden pitää laskeutua tulikuumiin kraattereihin, jossa lämpötilat voivat ylittää jopa veden kiehumispisteen. Oletko koskaan miettinyt, että kaikki hurjat ja ällöttävät temput, joita näet televisiossa ja elokuvissa, täytyy olla testattu etukäteen kymmeniä kertoja. Varsinkin ohjelmissa, jotka mittaavat normaalien ihmisten pelkokerrointa, jokainen temppu on täydytty todeta turvalliseksi ennen ohjelman kuvauksia. Henkilöiltä, jotka toimivat stuntmanina, vaaditaan melkoisia hermoja ja teräksistä vatsaa.

Oudoimmat työtehtävät

Maailmasta löytyy myös työtehtäviä, jotka eivät riskeeraa terveyttä, mutta ovat yhtäkaikki erittäin omalaatuisia valintoja. Miltäpä kuulostaisi työskennellä koiranruoan maistajana? Usko tai älä, koiranruokien valmistajat testaavat tuotteitaan myös ihmisillä. Luonnollisestikaan heidän ei tarvitse välttämättä niellä ruokaa, vaan tehtävässä keskitytään maistelemiseen.  Jos etsit persoonallista urapolkua, voit myös pestautua hengityksen haistelijaksi. Työnantajasi tulee todennäköisesti olemaan hampaidenhoitotuotteita tai purukumeja valmistava yritys. Näillä on tarvetta koehenkilöille, jotka testaavat tuotteiden raikastavaa vaikutusta käytännössä. Se käy muun muassa arvioimalla tuotteita käyttäneen henkilön hengityksen hajua.   Jos sinulla riittää kärsivällisyyttä, etkä pidä hötkyilystä, jonottajan ammatti on kuin luotu sinulle. Varsinkin maissa, joissa byrokratia aiheuttaa usein pitkiä jonoja toimistojen oville, jonottajilla riittää kysyntää. Heille maksetaan palkkio siitä, että he odottavat asiakkaan puolesta jonossa. Tiukkojen aikataulujen alla työskentelevät säästävät aikaa, ja jonottaja luo itse itselleen ammatin – nerokasta, eikö vain! Outojen ammattien lista ei tähän lopu. Voit työskennellä surija, merenneitona, noitana tai vaikkapa ammattikaasona. Vain mielikuvistus on rajanasi!

 

 

 

 

 

© 2021 Narvi Linna