Blog

Oma kartano kullan kallis

Kun se kauan odotettu lottovoitto napsahtaa tilille, mikä olisikaan ihanampaa kuin tuhlata osa rahoista ihan omaan kartanoon. Olisi tilaa ja tiluksia kuljeksia, historiallisia tarinoita kerrottavaksi ja klassisia rakennusratkaisuja kuin suoraan sisustuslehtien palstoilta. Siinä olisi sukulaisille ja kylänmiehille kadehdittavaa tuleviksi vuosiksi. Kartanon omistaminen melkeinpä vaatiikin sen lottovoiton. Jos normaalin omakotitalon ylläpitoon ja kenties kunnostamiseen saa kulumaan pitkän pennin, kartano on ihan omassa luokassaan. Ei ihme, että suuri osa yksityisomistuksessa olevista kartanoista on muunnettu ainakin jollain tasolla majoitus- tai vuokrauskäyttöön. Suomessa on satoja kartanoita. Osa näistä on valtion, kaupungin, Museoviraston tai jonkun järjestön omistamia ja ylläpitämiä. Suuri osa on kuitenkin yksityisessä omistuksessa, mutta taloudellisista syistä niissä pyritään ylläpitämään jonkunlaista kaupallista toimintaa kuten majoitusta, juhlatilojen vuokrausta tai ravintolatoimintaa. Perinteisesti kartano ei ole pelkästään päärakennus, vaan siihen kuuluu erilaisia ulkorakennuksia ja usein puutarha ja muita ulkoalueita. Kaikkien näiden kunnostus ja ylläpitäminen vaatii kohtuullisen suuren pankkitilin, ja paljon aikaa ja rakkautta kartanoa kohti. Jos mukana ei ole jonkunasteista intohimoa, kartanoasuminen ei varmaankaan ole se sopivin vaihtoehto.

Kunnostus vanhaa vaalien

Jos on päätynyt kartanon omistajaksi, usein tilanne on, että jonkunasteista kunnostustyötä joutuu tekemään. Luonnollisesti kaiken tämän voi ulkoistaa, mutta trendinä tuntuu olevan mahdollisimman paljon itse tehdyt remontit. Projektiin kannattaa varata kunnolla aikaa, ja riippuen budjetista remontoimiseen saattaa mennä useita vuosia. Museovirastolta voi aina kysyä neuvoa historiallisten kohteiden kunnostamiseksi, ja joissain tilanteissa he myös myöntävät avustusta tiettyihin kohteisiin. Vanhojen kartanoiden kunnostuksen aikana saattaa paljastua historiallisia yllätyksiä, kuten alkuperäisiä kattomaalauksia tai eri aikakausien tapettikerroksia, jotka saattavat myös kiinnostaa Museovirastoa. Vanhaa kohdetta kannattaa uudistaa rauhassa ja rakkaudella, ja usein suunnitelmissa onkin vaalia vanhaa mahdollisimman paljon. Maalaisromanttisesti kunnostettu kartano henkii mennyttä aikaa, mutta toki sähköt, viemäröinti ja ikkunat kannattaa tuoda tälle vuosituhannelle. Joskus remontoinnin yhteydessä saattaa löytää satoja vuosia vanhoja lehtiä tai kirjojakin, jotka on jätetty eristeeksi silloin aikoinaa. Kartanon lopullista käyttötarkoitusta on syytä miettiä myös hyvissä ajoin. Majoitus- tai ravintolatoimintaa suunnittelevien omistajien on helpompaa sisällyttää kyseisten liikeideoiden vaatimat rakennustekniset toimenpiteet alkuperäisiin suunnitelmiin, jotta myöhemmin ei tarvitse lisäremonttia niiden toteuttamiseksi.

Sisustus ja ympäröivät alueet

Kun kartanon perusteet on saatu kuntoon tai vaihtoehtoisesti on ostettu jo kunnostettu kartano, on aika keskittyä sisustukseen, puutarhaan ja mahdollisiin ulkorakennuksiin. Vanha, arvokas kiinteistö vaatii tietyntyyppisiä huonekaluja, Ikea ratkaisut harvoin toimivat huolella remontoidussa miljöössä. Tapeteista ja värimaailmasta alkaen voi jokainen suunnitella omanlaisensa arvokiinteistön. Kenties remontin alta paljastuneista vanhoista pinnoista löytyy inspiraatio, tai selaamalla jo valmiiksi kokonaisuuksiksi muokattuja vastaavia kiinteistöjä. Jos on oikein asiaan vihkiintynyt, vanhojen huonekalujen kunnostuksen voi osin tehdä myös itse. Yksi vaihtoehto on, varsinkin jos uudistustöitä tehdään budjetilla, sisustaa yksi huone kerrallaan. Yleensä kartanoissa on useita makuuhuoneita, ja normaali-ihmisen tarpeisiin nähden liian paljon. Jos kiirettä ei ole, voi ylimääräisiä asuintiloja kunnostaa ja sisustaa harrastusmielessä, omaan tahtiin sopivasti. Sama pätee myös kartanon ulkorakennuksiin ja puutarhaan. Puutarhan kunnostus on muutenkin yleensä monivuotinen projekti, usein lopputuloksen näkee vasta muutaman kasvukauden jälkeen. Ulkorakennuksista suomalaisittain tärkein on yleensä sauna, jos sellainen kartanon mailta löytyy. Muut aitat, navetat ja mökit voidaan remontoida, kun aika ja rahatilanne niin sallii. Useimmista kartanoista löytyy valokuvia tai piirroksia vuosien varrelta, ja niistä on myös hyvä ottaa ideoita sekä sisä- että ulkoratkaisuihin. Halpaa huvia kartanon ylläpitäminen ei ole, mutta jos innostusta ja määrätietoisuutta löytyy, siitä voi muodostua loppuelämän harrastus ja rakkaudella tehty koti.

Sisustus ja ympäröivät alueet

© 2021 Narvi Linna