nav-left cat-right
cat-right

Suomalaiset kummituslinnat

Suomalaiset kummituslinnat

Moniin suomalaisiin linnoihin liittyy kummallisia tarinoita, mistä ei ole koskaan oikein saatu selville ovatko ne totta vai eivät. Vierailijat pääsevät tutustumaan näihin linnoihin ja toisissa niistä kerrotaan mitä ihmeellisimpiä tarinoita kummittelevista linnanneidoista vaeltelemassa käytävillä tai omituisesta äänestä linnan kellarista. Keräsin yhteen mielenkiintoisimmat kummitustarinat Suomen linnoista.

Olavinlinna

Vuonna 1475 rakennettuun Olavinlinnaan liittyy ehkä kaikkein eniten kummitustarinoita Suomen linnoista. Olavinlinna sijaitsee Savonlinnassa ja se on nähnyt monia sotia ja tapahtumia olemassaolo aikanaan.  Se on ollut vuoroin venäläisten ja suomalaisten linnoittamana, kunnes 1800-luvulla Suomi liitettiin Venäjään ja venäläiset lähtivät sieltä vuosien aikana lopullisesti pois.Linnanneidon tarina on kaunis, mutta traaginen tarina rakkaudesta. Linnaa hallitsi tuolloin linnanherra, jonka vastuulla oli idästä tulevien hyökkäysten torjuminen. Linnanherran tytär ja vihollisjoukkojen upseeri rakastuivat toisiinsa. Suhde oli kuitenkin pidettävä hyvin salassa. Eräänä yönä neito päästi rakkaansa linnaan, mutta petturi upseeri hyökkäsikin vihollisjoukkoineen linnan sotilaiden kimppuun. Viholliset onnistuttiin surmaamaan, upseeri niiden joukossa. Neito todettiin syylliseksi ja hänelle langetettiin kuolemantuomio. Hänelle anottiin armoa, mutta sitä ei voitu antaa rikoksen vakavuuden takia. Hänet haudattiin elävältä Olavinlinnan Pienen Linnanpihan muurin sisään. Jonkin ajan kuluttua hautapaikalle kasvoi kaunis pihlaja. Sen verenpunaiset marjat kuvastivat neidon tragediaa ja valkoiset kukat symboloivat hänen viattomuuttaan.

paholainen itse

Aikanaan samassa linnassa kasvatettiin mustaa pässiä juhla-ateriaa varten. Se vaelteli pitkin linnaa ruokaa etsien. Samaan aikaan vihollisjoukot olivat piirittäneet linnan ja suunnittelivat hyökkäystä. Musta pässi oli noussut linnan muurille ja kopisteli sorkillaan ja heilutti suuria sarviaan. Viholliset luulivat sen olevan itse piru ja pelästyivät niin, että lähtivät karkuun. Pässille on omistettu jopa oma patsas mikä sijaitsee linnan lähettyvillä.Olavinlinnan ympäristössä ja vesissä kerrotaan myös liikkuneen erilaisia aaveita. Kuuluisin niistä on legenda vetehisestä, joka soittaa harppua. Tarina kertoo, että aina ennen onnettomuutta tai äkkikuolemaa vetehinen nousi ylös vedestä ja soitti harpullaan haikeaa sävelmää.

Linnan kummituksia ja tonttu-ukkoja

Karjaalla sijaitseva Mustion linna kantaa mukanaan myös jännittävää kummitustarinaa, joka aiheuttaa kummittelua linnassa vielä tänäkin päivänä. Kerrotaan, että linnaa rakennettaessa sen ovelle tuli romaninainen, joka haki suojapaikkaa linnasta. Häneltä evättiin pääsy sisälle, josta nainen suivaantui niin, että kirosi koko linnan. Alettiin puhua harmaasta rouvasta, joka liikkuu linnan käytävillä kynttelikkö kädessä ja hänen askeleensa voi kuulla öisin.Turun linnassa huhutaan olevan paljon kummituksia, liittyyhän linnaan erittäin värikäs ja synkkiäkin tarinoita sisältävä historia.

Zacharias Topeliuksen

Kuuluisin tarina lienee Zacharias Topeliuksen kirjoittama kertomus Turun linnan tonttu-ukosta. Sanotaan, että se ei ole vain tarinaa vaan linnan käytävillä ja kammioissa hiippailee todellakin pieni tonttu-ukko. Linnan verinen historia voi niin ikään saada aikaan jos jonkinlaista kummittelua pitkin sen linnoituksia ja maita.Hämeen linna on myöskin kokenut monia hyökkäyksiä ja taisteluita historiassaan. Se on toiminut erinomaisena puolustuksena Suomelle ja ei ihmekään, että myös sieltä löytyy oma kummitustarinansa. Kerrotaan että itse Birgerjaarl telkesi sisarensa tyrmään, kun löysi hänet epäsäätyisestä rakkaussuhteesta. Sisar kulkee edelleen pitkin käytäviä kummitellen ja hänen askeleensa voi kuulla erityisesti öisin pimeällä.Hirvensalmella sijaitsevassa Satulinnassa on kerrottu kummitelleen kautta aikojen. Se on toiminut sekä vaivaistalona, että vanhainkotina, joten siellä on varmasti koettu monenlaisia murheellisia ihmiskohtaloita. Siellä yöpyneet ihmiset ovat kertoneet yöllisistä oudoista heräämisistä ja sen eri puolilta taloa kuuluneista omituisista äänistä. Nykyään se toimii hotellina ja sen asiakkaat kertovat edelleen tarinoita omituisista tapahtumista joita he kokevat siellä.