Blog

Suomen kaksi valtionhotellia

Suomessa sijaitsee kaksi arvokasta, vanhaa rakennusta, joita kutsutaan valtionhotelleiksi. Toinen on Imatralla oleva Imatran Valtionhotelli ja toinen Punkaharjulla nimeltään Punkaharjun Valtionhotelli tai viimeisimmän omistajan mukaan Hotelli Punkaharjuna tunnettu kiinteistö. Molemmilla on reilusti yli sata vuotta historiaa takanaan, ja molempien perustaminen liittyi tiiviisti venäläiseen vaikutukseen.

Sekä Imatran että Punkaharjun Valtionhotelleja yhdistää ympäröivän luonnon kauneus. Vaikka Imatran Valtionhotelli on kaupungin keskustassa, sen toisella puolella virtaa tunnettu matkailunähtävyys Imatrankoski. Punkaharjun Valtionhotelli taas puolestaan on keskellä ikonisinta järvi-Suomea, josta inspiraatiota ovat saaneet sekä Runeberg kuin Topeliuskin. Molemmat valtionhotellit ovat toimineet majoitustoiminnassa alusta alkaen, ja ovat sitä edelleenkin. Imatran Valtionhotellin omistaa nykyään Scandic ja Hotelli Punkaharjun viimeisten tietojen mukaan Saimi Hoyer. Tosin viimeksi mainittu on kamppaillut taloudellisten vaikeuksien kanssa aina viimeisimmästä remontista asti vuodesta 2016. Imatran Valtionhotellin paikalla ennen sen rakentamista sijaitsi Venäjän ylimystön majoituslaitos. Punkaharjulla taas keisari Nikolai I ihastui maisemaan niin paljon, että rakennutti sinne metsänvartijan talon. Itä-Suomi ylipäätään oli Venäjän vallan alla suosittu lomakohde, ja eri keisarillisia matkoja tehtiin alueelle useamman sadan vuoden ajan.

Punkaharjun Valtionhotelli

Keisari Nikolai I ihastui Punkaharjun maisemiin niin paljon, että hän määräsi kohteen suojeltavaksi 1800-luvun alussa. Vuonna 1845 sinne rakennettiin metsänvartijan talo, joka palveli myös matkailijoita. Liian pieneksi majoituskäyttöön sitä alettiin laajentamaan vuonna 1879, ja sveitsiläistyyppisen uuden rakennuksen suunnitteli Ernst Lohrmann. Punkaharjun Valtionhotelli on Suomen vanhin vielä toiminnassa oleva hotelli. Sitä on laajennettu vuosien saatossa ja sen ympärille on rakennettu lisää kiinteistöjä, kuten Keisarinnan Huvila ja lähempänä rantaa sijaitsevia pieniä mökkejä. Valtionhotellin viimeisin restaurointi tapahtui vuonna 2016, jolloin se siirtyi Saimi Hoyerin omistukseen ja nimi muutettiin Hotelli Punkaharjuksi. Suomen valtion omistukseen rakennus siirtyi, kun Suomi itsenäistyi vuonna 1917. Talvisodan ja jatkosodan aikana Valtionhotelli palveli puolustusvoimia, mutta ennen sotia alkanut Matkailijayhdistyksen toiminta jatkui sotien jälkeen. Kun vähävaraisille ja sodan murjomille perheille ei riittänyt tarpeeksi majoitustilaa varsinaisessa hotellissa ja huvilassa, rakennettiin ympäröiviin harjuihin yhteensä 15 lomamökkiä. Aluetta alettiin kutsumaan Punkaharjun lomakyläksi. Punkaharjun Valtionhotelli ja sitä ympäröivät rakennukset ovat olleet purku-uhan alaisia sekä 70- että 90-luvulla. Rakennus kuitenkin remontoitiin vuonna 1978-79, ja viimeisin purkuvaatimus jäi epäsuosioon, kun paikan kulttuurihistoriallista arvoa alettiin tarkastelemaan. Nykyään Hotelli Punkaharju seisoo restauroituna ja kauniina keskellä klassisinta kotimaista maisemaa. Paikka on sekä hotelli että ravintola, ja majoittujalle on tarjolla mukavasti oheistoimintaa ympäristöön sopivasti. Elegantti sisustus ja näköala Saimaalle hemmottelee Valtionhotellin vierailijaa.

Imatran Valtionhotelli

Imatrankosken kupeessa sijaitseva Imatran Valtionhotelli on äänestetty Suomen kauneimmaksi rakennukseksi muutamaankin otteeseen. Prinsessalinnaa muistuttava hotelli rakennettiin paikalla aikaisemmin sijainneiden puisten, mutta tulipalossa tuhoutuneiden hotellien paikalle, jotka olivat olleet venäläisen ylhäistön suosiossa. Usko Nyströmin suunnittelema hotelli valmistui vuonna 1903 ja sai nimekseen Grand Hotel Cascade, joka kuitenkin nopeasti vaihtui Valtionhotelliksi. Kuten Punkaharjun Valtionhotelli, myös Imatran vastaava toimi armeijan tukikohtana toisen maailmansodan aikana. Mitä alempi henkilö oli arvoltaan, sitä korkeammalle Valtionhotellissa hänet majoitettiin mahdollisen ilmahyökkäyksen takia. Ilmatorjuntakeskus toimi myös hotellissa. Imatran Valtionhotellia kunnostettiin sodan jälkeen ja varsinainen restaurointi tehtiin vuosina 1985-87. Vuonna 1983 rakennettiin moderni kongressiosa ja 2009 Valtionhotellin yhteyteen avattiin kylpylähotelli. Ravintola- ja hotellitoimintaa pyörittää Scandic. Jos Imatran Valtionhotellissa haluaa yöpyä ja saada parhaan mahdollisen kokemuksen, huone vanhan linnan puolelta on välttämättömyys. Persoonalliset hotellihuoneet varsinkin torneissa saavat olon tuntumaan kuninkaalliselta. Ja kun ihastelee Imatrankosken näytöstä, on helppo ymmärtää, miksi paikka on ollut suosiossa jo vuosisatoja.

Imatran Valtionhotelli

© 2021 Narvi Linna