nav-left cat-right
cat-right

Windsorin linnan puutarhat

Windsorin linnan puutarhat

Windsorin linna on yksi Britannian monarkin virka-asunnoista. Alunperin puulinnoitukseksi rakennettu, nykyisin Britannian kuningattaren pääsiäisasuntona ja vapaa-ajan asuntona tunnettu turistinähtävyys on omaa luokkaansa. Linnaa ympäröivät hyvin hoidetut ja kauniit puutarhat, joiden vierailua varten kannattaa varata erikseen aikaa. Linnan sijainnista johtuen puutarhaa ei ole yhtä paljon kuin monella muulla Euroopan mantereella sijaitsevalla linnalla, mutta niiden ulkonäköön panostetaan joka säässä.

Osa puutarhasta on suositumpaa kuin muut, joten kannattaa käyttää aikaa löytääkseen ”salaiset puutarhat”. Nykyisin kuningatar Victorian ja prinssi Albertin hautapaikkana tunnettu Frogmoren kartano puutarhoineen on kaunis ja rauhallinen. Sussexin herttuapari prinssi Harry ja herttuatar Meghan asuvat nykyisin Frogmoren kartanon lisärakennuksessa. Tämä puutarha on avoinna vain tiettyinä aikoina vuodesta, joten vierailu kannattaa suunnitella hyvissä ajoin etukäteen. Windsor Great Park, eli linnan puistoalue tarjoaa monia erilaisia nähtävyyksiä. Interaktiivisella kartalla voit tutustua ja suunnitella reitin etukäteen. Puistoihin ei ole sisäänpääsymaksua, mutta mikäli kuljet autolla, tulee parkista maksaa.

Virginia Water & The Valley Gardens

Monipuolisena järvenä ja puistona tunnettu Virginia Water on erinomainen vierailukohde koko perheelle. Alueelta löytyy historiallisia monumentteja, kaunista ja koskematonta luontoa, vesiputous ja jopa toteemipaalu. Puistosta löytyvät kahvilat pitävät huolen neste- ja ruokatasapainosta. Yksi uusimmista rakennuksista on vuonna 2013 yleisölle avattu moderni vesipaviljonki, jonka tarkoitus on tarjota puiston kävijöille kätevästi tietoa historiasta ja tarjota upea näköala järvelle. Paviljongista saa ostaa myös virvokkeita ja välipalaa.

The Valley Gardens on 250 eekkerin kokoinen puisto, johon Sir Eric Havill ja Hope Finlay istuttivat eksoottisia puita ja kasveja. Edustaen sekä Britannian natiivia luontoa ja maahan tuotuja kasveja, The Valley Gardens tarjoaa katsottavaa ympäri vuoden. Virginia Waterin vieressä sijaitseva puistoalue on alusta lähtien suunniteltu juuri niin, että polut ja kulkuväylät olisivat mahdollisimman mielenkiintoiset. The Valley Gardenissa ja samalla alueella sijaitsevassa The Savill Gardenissa voi löytää lähes jokaisessa vuodenajassa joitain kasveja, jotka kukkivat tai ovat parhaimmillaan. Kesällä värikkäästi ja kauniisti kukkiva Rose Garden, eli Ruusupuisto on ehdottomasti yksi kauneimmista puiston alueista. Puiston alueella pelataan kesäisin myös hevospooloa, joten kannattaa pitää silmät auki ja käydä tutustumassa Englannin yhteen suosituimpaan hevosurheilulajiin.

The Long Walk ja Deer Park

4.2 kilometrin pituinen The Long Walk alkaa Windsorin linnalta, George IV: portilta ja päättyy Copper Horse- eli Kuparihevosen patsaaseen. Alueella usein nähty saksanhirvi on syynä puiston nimetykseen, Deer Parkiin. Ne ovat lähes kesyjä, ihmisiin tottuneita eläimiä, joten puistoa vieraillessa kannattaa ottaa kamera mukaan. Historian aikana tätä puistoa on pidetty metsästys- ja ratsastusalueena ja The Long Walk luotiin vuonna 1680. Ikoninen Kuparihevosen patsas kuvastaa kuningas George III:tta ja se pystytettiin vuonna 1831. Saksanhirvien lisäksi tämän historiallisen puiston kruunaa se, ettei puisto ole muuttunut viimeisen 1000 vuoden aikana juuri mitenkään. Euroopan laajimmat antiikkitammien alueet viimeistelevät historiallisen merkityksen.

The Long Walk ja Deer Park

Näiden lisäksi Windsorin linnan puisto- ja puutarha-alueilta löytyy vielä paljon muuta nähtävää. Puistoalueille kannattaa pukeutua mukavasti ja laittaa hyvät kävelykengät jalkaan. Vaikka parkkipaikkoja on tarjolla, ne eivät ole aina saatavilla puistojen välittömässä läheisyydessä. Omia eväitä voi pakata mukaan, vaikka puistoista löytyykin pieniä välipalamahdollisuuksia. Puistoihin voi varata koko päivän, sillä niiden vierailuun saa kulumaan aikaa. Varsinkin jos reitiltä löytyy ihastuttavia saksanhirviä. Windsorin puistot ovat historiallisesti merkittäviä nähtävyyksiä ja juuri se, että niitä saa vierailla ilmaiseksi, tekevät niistä erinomaisen vierailukohteen.